Fullmäktiges beslut är i tre delar. De är;

att, besluta prislista från 1 maj 2023 med de prisändringar som står i det kalkylark som publicerats längst ner på denna sida.

att, från och med 2024 låta Stadshus AB godkänna/besluta fortsatta årliga taxehöjningar enligt konsumentprisindex (KPI).

att, under förutsättning att Regionen fattar samma beslut, höja ersättningen till Ventrafiken med 750 tkr från och med 2023. 

Vår färja till Hven är idag både väg och kollektivtrafik, vilket gör att den lyder både under Väglagen och Kollektivtrafiklagen. Detta gör det svårt att reda ut vem som har vilka skyldigheter och befogenheter

Hur en överklagan av kommunfullmäktige beslut av den 27 mars 2023 kan se ut.

 En överklagan av beslutet görs med hänvisning till Kommunallagens 13 kapitel, § 8.

 Ett överklagat beslut ska upphävas, om

   1. det inte har kommit till på lagligt sätt,

   2. beslutet rör något som inte är en angelägenhet (skyldighet) för kommunen,

   3. det organ som har fattat beslutet inte har haft rätt att göra det, eller

   4. beslutet annars strider mot lag eller annan författning. 

 Beslutet är applicerbart på alla 4 punkterna och nedan förklaras, i korthet, grunderna för detta.

1  Det inte har kommit till på lagligt sätt; 

Väglagen: Underlaget för uträkningen är inte rättvisande då nettokostnaden som taxan/avgiften skall finansiera, innefattar kapitalkostnader, anläggningskostnader och andra med skattemedel finansierade investeringar som kommunen inte får refinansiera med brukaravgifter. 

Kollektivtrafiklagen: Enligt denna lag är den Regionala kollektiftrafik myndigheten huvudman för all kollektivtrafik i Regionen, men kan delegera huvudmannaskapet och rätten att ingå avtal om allmän trafikplikt till kommunen. I detta fallet kommer Lagen om vissa kommunala befogenheter i mellan. Enligt denna lags kapitel 3, § 3 får " Kommunala aktiebolag ingå avtal med regionala kollektivtrafik-myndigheter (eller den de delegerat huvudmannaskapet till) om att utföra lokal och regional linjetrafik med buss samt motsvarande trafik med tåg, tunnelbana eller spårvagn", inte färja. Kommunen kan därför inte besluta om taxa för kollektivtrafik dess bolag inte får utföra.


Beslutet rör något som inte är en angelägenhet för kommunen.

Väglagen: Då kommunen antagligen är väghållare av allmän väg är det en kommunal angelägenhet, men till och med före det beviljade avgiftsutagets villkor var det inte enbart en kommunal angelägenhet. Stat och Länstyrelse har lagstadgade skyldigheter för allmäna vägar oberoende av väghållar ansvar. 

Orsaken till att jag antar att kommunen är väghållare är att jag inte hittat något formellt beslut som delegerar väghållaransvaret till kommunen. Det betyder inte att det inte finns, bara att jag inte hittat det.

Kollektivtrafiklagen: Som det förklaras i föregående punkt 1 har kommunen inte befogenhet att vara huvudman och utförare för kollektivtrafik med färja och det är därför inte en kommunal angelägenhet att besluta om färjetaxor för kollektivtrafik.

3 Det organ som har fattat beslutet har inte haft rätt att göra det.

Väglagen: Enligt det Regeringsbeslut från 1990 som tillåter avgiftsuttag på allmänna färjeleden Landskrona - Hven ställs villkoret för taxesättningen att Trafikverket, Länsstyrelsen, och Regionen tillsammans beslutar om denna.

Regeringen beslöt 1993 att Trafikverket slipper vara med i beslutsgången och Kammarrätten i Göteborg ansåg i dom meddelad 2015 att även Länsstyrelsen skall, i detta fall, slippa sin lagstadgade skyldighet att utföra tillsyn och skapa reglemente för allmäna vägar i regionen.

Kvar är Regionen som genom avtal delegerat allt ansvar för verksamheten till Kommunen, som i sin tur, med detta beslut, delegerar beslutsrätten över färjetaxorna till det kommunalägda bolaget Stadshus AB. Det krävs enligt detta, av fullmäktige fattade beslut, inte ens ett överklagningsbart förvaltnings eller nämndbeslut för fortsatta taxehöjningar.

Kollektivtrafiklagen: Som det förklaras i föregående punkter har kommunen inte befogenhet att vara huvudman och utförare för kollektivtrafik med färja och det är därför inte en kommunal angelägenhet/rättighet att besluta om färjetaxor för kollektivtrafik.

4 Beslutet strider mot lag eller annan författning. 

Väglagen: Det Regeringsbeslut från 1990 som tillåter avgiftsuttag på allmänna färjeleden Landskrona - Hven är och var enligt Regeringsformen (grundlag) olagligt då avgiften är att betrakta som skatt. 

Det är därför bara Riksdagen som kan besluta om detta, inte Regeringen. Beslutsrätten är heller inte delegeringsbar till Regeringen, så Riksdagens godkännande av § 29 i Väglagen där Regeringen ges beslutanderätt om avgifter på färja, gäller inte, då detta är att betrakta som skatt.

Kommunen har heller inte befogenhet att besluta om skatt för andra än sina egna kommunmedlemmar och det är bara Transportstyrelsen som är godkänd uppbördsmyndighet för väg-avgifter/tull/skatt, inte kommunen.

Detta är en fråga där det inte finns prejudikat, så denna fråga behöver avgöras i Högsta Förvaltningsdomsolen.

Kollektivtrafiklagen: Denna lag bygger på EUs kollektivtrafikförordning när det gäller persontransporter på land. När Sverige efter godkännande av EU kommissionen gjorde tillägget och införde att även transporter på vatten skulle omfattas av lagen, var det på vilkor att en annan förordning som heter/kallas Cabotageförordningen skulle ha företräde där det i färjefrågor kunde uppstå oklarheter i förhållande till den andra förordningen. 

Denna förordning gör ingen skillnad på person & godstransport när det gäller såkallat ö-cabotage.

Vilket betyder att Regionen har lika stort ansvar för godstrafikens taxor som för persontrafiken och dess taxor. Detta är också ett prejudikatsärende som måste gå hela vägen till Högsta Förvaltningsdomstolen, och/eller EU domstolen.


Detta var grunderna i korthet. På följande sidor kommer det att redovisas Lagrum (paragrafer) , utredningar, rapporter, motivering och bakgrund till tolkning för de grunder som lagts fram ovan.

dokumentsidan ligger överklagan av kommunfullmäktigebeslutet. Där ligger också bilden nedan som pdf.